Het meest persoonlijke kaartje van Nederland! Gemaakt door beginnende kunstenaars

Interview: Marjolein Strikwerda

0

Eind april was er de opening van ‘Grootlab’, een nieuwe locatie voor de Academie voor Beeldende Kunsten van het AHK. Onze racende en razende reporter op locatie, Herman Wissink, bracht verslag uit.

Tijdens de speurtocht naar groots creatief talent viel het oog van Herman onder andere op het werk van Marjolein Strikwerda. Marjolein is 4e jaars student en studeert af in de richting 4D (fotografie, video, installatie en animatie) aan de Academie voor Beeldende Vorming.

Ikvind.je wil beginnende kunstenaars graag een mooi podium geven, vaak door middel van het tonen van hun eigen werk. In dit dit geval aan de hand van een interview. Herman stelt Marjolein de volgende vragen:

1) Mijn persoon in 5 steekwoorden...

Eerlijk, creatief, spontaan, leergierig en expressief

2) Mijn hart gaat echt sneller kloppen van... 

Ik word erg vrolijk van het opdoen van nieuwe ervaringen. Met name andere culturen en buiten mijn eigen comfortzone kijken, word ik blij van.

3) Hier zul je mij vinden als ik inspiratie op wil/moet doen...

Ik ga naar buiten! Zo heb ik ooit eens een fotosessie van een straat gemaakt, doordat ik tijdens een wandeling, om mijn nieuwe buurt te verkennen, me ineens enorm verbaasde over alle kleine details. Zo grappig om daar eens bij stil te staan. Kijk gewoon goed om je heen en focus je op die kleine dingen.

Daarnaast haal ik inspiratie uit de medische wereld. Ik kijk dan met name naar de schematische weergaven van organen. Ik heb dit op een grove wijze uitgewerkt en dit resulteerde in een serie absurdistische tekeningen.

Grote bron van inspiratie: koffie en schoonmaaksters...

Wat vervelend, maar tegerlijkertijd ook erg tof was, was dat een week voor de deadline een schoonmaakster koffie morste over al mijn werk. Uiteindelijk heb ik gebruik gemaakt van de situatie en alle tekeningen met koffie geverfd. Dit gaf een heel mooi effect en paste eigenlijk erg goed bij mijn thema.

4) Dit zijn typische kenmerken van mijn werk...

Ik streef er naar dat mijn werk begrepen wordt. Ik wil dat mijn werk triggerd om na te denken over wat je ziet en daar ook wat mee doet. De grote vraag boven mijn werk is dan ook:  “wat zie ik hier nu eigenlijk?”

5) In mijn werk onderscheid ik mij van anderen door...

Vooral door 4D; de combinatie van fotografie, video, installatie en animatie. Ik onderscheid mij ook door werk te maken wat niet voor mijzelf is, maar voor bijvoorbeeld een groepering. Mijn werk gaat niet over mij, maar vaak over iets wat voor een ieder herkenbaar kan zijn.

6) Om mooie kunst te zien ga ik naar:

Ik bezoek vaak grote musea als het Stedelijk Museum Amsterdam, Rijksmuseum en Foam in Amsterdam.

7) Waar zit je echte passie?

In het doceren gaat mijn echte passie zitten, dit doe ik het allerliefste! Om met een groep tieners, die bijvoorbeeld de gedragsproblematiek ADHD hebben, kunst te maken kunst. Het mooiste wat er is, is jouw passie delen met een groep die zich daar niet meteen voor interesseren. Om deze groep te kunnen motiveren tijdens dit proces en hen uiteindelijk zover kunnen krijgen, vind ik prachtig!

8) Over 5 jaar ben ik…

Mijn absolute aandacht gaat nu naar het docentschap. Hier wil ik heel sterk in worden. Uiteraard wil ik actief kunst blijven maken door bijvoorbeeld mijn werk te kunnen tentoonstellen of in de vorm van een eigen atelier te kunnen verkopen.

9) Om deze reden wil ik graag onderdeel zijn van ikvind.je…

Zelf komt ik er niet echt aan toe om kaarten te maken, maar ik hoop wel dat anderen een beetje inspiratie kunnen halen uit dit verhaal!

10) Het volgende wil ik nog graag toevoegen…

Het zou fijn zijn als er voor jonge kunstenaars (fotografen of wie dan ook) meer kans is op de arbeidsmarkt. Dit is nu vaak jammer genoeg nog wel een probleem.

Dit werk werd tijdens de open dag in een grote donkere ruimte tentoongesteld. Het werk heeft de naam wanorde gekregen. De wanorde is terug te zien in de heftige kleuren, terugkerende draaiende spiraal en de intensiteit van het geheel.

Dit werk werd tijdens de open dag in een grote donkere ruimte tentoongesteld. Het werk heeft de naam wanorde gekregen. De wanorde is terug te zien in de heftige kleuren, terugkerende draaiende spiraal en de intensiteit van het geheel.

 

Deel je mening met de rest van de wereld!